Makten över hälsan och svetten


Likt en strängt from barnhemssyster som myndighetligt stryker omkring utanför fönstret för att omhändertaga - sålunda dyker det alltid upp ett överhuvud som fångar in vårt badvattens idébarn. Det här med svett, bad och att överlåta ansvar. Är ansvaret en gång borta försvinner kunskapen och makten. Så oändligt mycket svårare att ta tillbaka den än att ge den ifrån sig.


Med myndiga fjät skrider hon kring ölstuga och friskola. När den statliga systern dyker upp utanför fönstret sker det med ett sedan länge rågat övermått av tvång som göder osjälvständigheten. Långsamt sker det, sakta och säkert. Hon är ute efter ofödda idéer. Hon tar dem som följer med det badvatten vi slänger ut genom fönstret.

Osökt kommer vi in på egenrituellt upprätthållande av hälsa. Att möta de lätt paniska känslor av fullständigt utelämnande som uppstår vid isvaksnedsänkning i becksvart sjö. Men vissheten om den svettiga och välgörande kammaren är så stark, den övermannar skräcken och behärskar den. Därinne på kaminen ligger ju stenar varma nog att brännmärka någon för livet. Gjut vatten över dem och genom svettandets hugsvalelse sker en rening inifrån och ut. Gifter flyr och onda tankar skingras som på beställning. Du lägger beställningen och bastun levererar. En leverans som har skett i sekel efter sekel. Ett rituellt beställande som har skett i sekel efter sekel.

Rätten att hela sig och att ibland göra det motsatta. Överträning och drängfylla - det man övar på blir man bra på, självkalibrering ger kunskap ger styrka. En framtidsspaning om de rymdkapslar som släpper in oss på det obemannade gymmet: Snart kommer bara ett visst antal gymtillbringade timmar per vecka att tillåtas. Det här formen av kontroll är ingen fantasi, den är redan här. Myndighetssystrarna behöver bara lite mer tid för att samfällt samla sig till sniket statssalig slätstrukenhet.

Till sist en påminnelse följt av ett gott råd: Under de flesta av årets månader blottar de flesta av oss inte regelbundet våra nakna kroppar mot solen. Tag en liten del av din rättmätiga makt i egna händer: Elda bastun varm, blotta dig mot skapelsens strålar och ge det annalkande vintermörkrets ångestgrepp en riktig kalldusch.

Kommentarer